

Többször említettem már, hogy a hüvelyeseknek fontos szerepük van egy kiegyensúlyozott, teljesértékű étrendben. Amelett, hogy magas a rost tartalmuk, számos fontos mikrotápanyag forrásai is. És az sem mellékes, hogy az ár/érték arányuk igencsak kedvező. Kis hazánkban a mungóbab nem annyira elterjedt, jobbára csak keleti boltokban kapható, ázsiában viszont alap élelmiszer!
Ez a katyvasz egy rendkívül egyszerű “főzelék” tulajdonképp, sok-sok finom fűszerrel, rendkívüli ízbomba! És mellette a magas rost tartalom miatt igen laktató is!
Hozzávalók:
500 g mungóbab (1 éjszakára beáztatva)
500 g cukkini
300 g vöröshagyma
50 g friss gyömbér
30 g fokhagyma
1 tk garammasala
0,5 tk rómaikömény
1 tk kurkuma
1 tk chilli
1 tk őrölt koriander
2-3 db babérlevél
1 csokor friss koriander zöld
só, bors
Elkészítés:
A babot sótlan vízben főzd puhára, majd szűrd le, de a főző levet tedd fére! A hagymát, a gyömbért és a forkhagymát vágd apró darabokra (vagy foodprocesszorban daráld le, ahogy én is szoktam), majd olajjal kifújt serpenyőben pirítsd le. Add hozzá a felkockázott cukkinit és a fűszereket, öntsd fel a bab főzőlevével, hogy épp majdnem ellepje, majd párold majdnem készre. A legvégén add hozzá a megfőtt babot, és ha kell utólag sózd/borsozd.
Bármilyen feltét megy hozzá, én ezt most egy remek halpogácsával és görög joghurttal ettem!