

Kb. ez az első kérdés akkor, mikor valakinek összeállítom az étrendjét és szembesítem azzal, hogy eddig mit nem csinált feltétlenül jól!
kezdő életmódváltóknak, segítségül összeállítottam egy listát arról, mit milyen gyakorisággal, mennyiségben, megoszlásban érdemes használni, mikor a kajáinkat elkészítjük.
Ez a táplálkozási piramis, amint első ránézésre is látszik, nem az un. hagyományos, “modern” dietetika által mindenhol javasolt, és hangoztatott piramis alapján készült. Sokkal inkább hasonlít egy Paleo táplálkozási piramisra (tulajdonképp az az alapja), de annál azért kicsit kifinomultabb, odafigyelőbb.
Értelmezése: a piramis alján találhatóak azok az ételek, amik a táplálkozásunk bázisát kell, hogy képezzék, ebből kell a legtöbbet fogyasztani, és szépen felfele haladva csökkentett mennyiségben a többi ételféleségből. Itt azért rögtön kiemelném, ahogyan a piramisban is írtam, a pontos hús-szénhidrát tartalmú zöldség (fehérje-keményítő) arány leginkább az egyedi tulajdonságoktól függ, Ha nem vagy benne biztos, mi az ami neked való, keress bátran és segítek!
Az 1 szint, az alap: bármilyen anyagcsere sajátosságról is legyen szó, az alap mindig a zöldség… abból lehet enni bármilyen mennyiségben (bizonyos esetekben vannak megkötések, autoimmun problémák, egyéni intolerancia, stb). Emellett rendkívül fontosak a megfelelő minőségű zsírok, ezek mennyiségében már egyedi eltérések lehetnek, ezért is van kisebb háromszöggel jelölve.
2. szint: Fehérje források. Elsősorban jó minőségű állati eredetű fehérjéket fogyasszunk, ha lehet, sok halat, tengeri herkentyűket és belsőséget is. Ill. amennyi zselés fehérjét csak képesek vagyunk (kollagén pótlás), Én mondjuk elég rendesen rászoktam a hosszan főzött csontlevesből készült kocsonyára, levesekre… találhattok jó pár finom receptet, aminek alapját képezheti!
3. és 4. szint: Keményítő források, magvak és alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök. Nagyon fontos az, hogy lehetőleg kerüljünk minden gyors felszívódású szénhidrátot, ezért is vannak pl. az édes gyümölcsök a piramis legtetején… Viszont anyagcsere típustól (szénhidrát toleranciától) függően változó arányban ehetünk és kell is együnk szénhidrátokat. Amennyire lehetséges, inkább nem feldolgozott formában tegyük, kerüljük a magliszteket (igen, a mandula sem a legjobb), ha mindenképp lisztből készült ételt fogyasztunk, akkor lehetőség szerint legyen rizs, esetleg zab.
Ugyanakkor szintén anyagcsere toleranciától függően kisebb-nagyobb mennyiségben ehetünk mindenféle csonthéjas magvakat, dió féléket, és bogyós gyümölcsöt… desszertek, sütik és rágcsák jó alapanyagai, DE NE EZEK KÉPEZZÉK AZ ÉTKEZÉSEINK ALAPJÁT!
5. szint: Édes, nemesített gyümölcsök (pl. banán, idared alma, körte, őszibarack.. stb). Most ezért gyanítom sokan utálni fognak, de gyümölcsök fogyasztására gyakorlatilag nincsen az embernek szüksége, a természetben egyrészt idény szerűen fordulnak elő, másrészt a mai nemesített fajták már köszönő viszonyban sincsenek a régi, természetben előforduló gyümölcsökkel. Épp ezért, ha fogyasztasz is gyümölcsöt, azt ne a vélt vitamin tartalma miatt tedd, mert az nem lesz benne, hanem jutalmazásként, és igyekezz minden esetben idény szerint válogatni köztük, kerülve a szuper édes nemesített fajtákat.
6. szint: direkt nem raktam a piramisra, CSOKOLÁDÉ kis mennyiségben, 70% feletti kakaó tartalmú csokit én úgy gondolom, hogy mindenki ehet (én is imdom)… ha megeszel néha 1-1 kocka jóféle csokit, attól nem fog összedőlni a világ!
Folyadék fogyasztás: Sokat, napi legalább 2-3 l, ha edzel, vagy sokat mozogsz, vagy rohadt meleg van, akár 4-5-6 l is elfogyhat! Ha hajlamos vagy elfeledkezni róla, akkor javaslom, használd az óránként 1 pohárral megiszok módszert! Én egész nap iszom valamit, kortyolgatva, vagy rooibos, vagy csalán levél teát, vagy citromos vizet, vagy pl. csont levest! 🙂 (halkan be kell valljam, hogy zéró kólát is szoktam)
Ha anyagcsere típusod megengedi, ihatsz kávét, mértékkel, ugyan ez igaz a fekete teára is… viszont KERÜLJ minden cukrozott löttyöt, izotóniás italt, gyümölcslevet, bármit amiről azt állítják, rohadt egészséges, és/vagy méregtelenít!
Alkohol: Az örök mumus… 🙂 Természetesen a válasz, hogy ne igyál… De ki bírja megállni, hogy a nyári melegben meg ne igyon pár fröccsöt, vagy télen a steak mellé ne kortyolgasson el 1-2 pohár jó vörösbort… Nem is kell, de mindig légy figyelemmel a célodra és számolj az alkohol fogyasztás negatív következményeivel! Ha már iszol, akkor tényleg igyál mindenből jó minőségűt, minőségi égetett szeszek és a bor jó megoldás lehet! De kerüld a sört, bármilyen sört… a cukros koktélokat, bármilyen muttyot, amit nem lehet előállítani, csak más italok és adalékok kutyulásával (ez alól talán a gyomorkeserűk képeznek kivételt)!
Ezeket az egyszerű ajánlásokat betartva, igyekezve kiiktatni minden más élelmiszerféleséget az életedből, mint pl. a tejtermékek (egyébként, ha sajtot akarsz enni mindenképp, akkor válassz hosszú érlelésű, kemény sajtokat), búza termékek, mindenféle mag fehérjék, szója, stb… elég stabil léptekkel haladsz a sikeres életmód váltás rögös útján!
Arról, hogy miket nagyon nem ajánlott enni és mért nem, majd egy kicsit később fogok írni! Addig is kellemes életmód váltást mindenkinek, és ha kérdésetek van, keressetek bátran!
1 comment. Leave new
[…] magas fehérje tartalmú magvak fogyasztásával igyekeznek pótolni, aminek veszélyeiről már többször írtam, és a letölthető e-book-ban is felhívom rá a figyelmet! Mivel aki ezt az étrendet követi, […]