

Mindig is imádtam a káposztát, amit gyros mellé a török kajáldákban lehet kapni, de boltban még egyelőre sehol sem találtam. Szerencsére szeretek kísérletezni és gondoltam miért ne csinálhatnék én magamnak itthon olyat, ha már amúgy is marha egyszerű! Nyáron mindenki kovászos uborkát gyárt, ezt is épp úgy kell elkészíteni!
Összekutyulod és úgy hagyod pár napig… 🙂
Nézzük hát, hogyan is készül!
Hozzávalók:
1 nagy fej lilakáposzta (1-1,5 kg)
kb 15-25 g só
1-2 ek méz
fűszerek (most 3-4 babérlevelet és pár szem egész borsot használtam)
Elkészítés:
A káposztát megmossuk, vékonyan felszeleteljük, majd jó alaposan, dörzsölgetve besózzuk és állni hagyjuk bő 1 órán át. Ekkor levet enged, és kissé meg is puhul. Ezután hozzá adjuk a fűszereket és a mézet, alaposan elkeverjük, majd egy olyan edénybe tesszük, amire rá tudunk valami súlyt helyezni. Erre én most egy üres kókuszzsíros bödönt találtam, abba éppen beleillett egy nagy befőttesüveg, amit vízzel megtöltve folyamatosan le tudtam préselni a káposztát. Ez a folyamat legkritikusabb része, a káposztát alaposan le kell préselni, hogy semmi levegő ne maradjon közte, mivel a cél a tejsavas erjedés, ami csak oxigénmentes környezetben megy végbe! Légmentesen ne zárjuk le, mert akkor a keletkező gázok nem tudnak távozni, és meglepetés érhet minket! 🙂
Nincs más dolgunk, mint úgy hagyni pár napig és remekül meg fog savanyodni! Minél tovább hagyjuk így, annál inkább megsavanyodik… Én úgy tapasztaltam, hogy 5-7 nap elegendő, kb 20-23 fokos szobahőmérsékleten!
Istenien finom, ropogós… Remek bélflóra támogató kaja!
Gyártottam is belőle gyorsan egy gyrost! 🙂 Vacsorára épp ideális!
A hús pácolásához ITT találsz pár tippet!