

A tagine hagyományos közel-keleti/észak-afrikai ételféleség, egyfajta “pörkölt”. Nevét az elkészítéséhez használt edényről kapta. Lényege az, hogy egy lezárható edényben készül, lassan sütve. Rendkívül egyszerű elkészíteni, nem igényel sok pepecselést, viszont a lassú sütésnek köszönhetően elképesztően finom, tartalmas ételt kapunk.
Hozzávalók (4-5 adag):
1 kg bőrtelen csirkecomb filé
500 g sárgarépa (4-5 db)
200 g vöröshagyma (1 közepes)
150 g petrezselyem gyökér (1 nagyobb szár)
150 g fekete olívabogyó (1 db konzerv)
100 g aszalt szilva
3 gerezd fokhagyma
1 kis darab friss gyömbér
1 tk rómaikömény
2 tk paprika
1 tk fahéj
1 citrom leve
300 dl alaplé
10 g kókuszzsír
2 ek liszt (rizs, zab) kb 30 g
só, bors
Elkészítés:
Én ezt az ételt egy jóféle öntöttvas lábosban készítem, mert így be lehet tenni a sütőbe, és a fedele is elég nehéz ahhoz, hogy a lassan süldögélő cuccban benne maradjon minden íz, gőz. A lábost odatesszük magas lángon melegedni, bele tesszük a kókuszzsírt és ha kellően meleg a csirkecombokat kis adagokban mindkét oldalukon jól lepirítjuk. Ha kész félre tesszük. Lejjebb vehetjük a lángot és mehet bele a felaprított vöröshagyma, a reszelt gyömbér és fokhagyma, az összes fűszer és sózzuk is meg, így gyorsabban összeesik a hagyma. Ha üvegesre pirult, vissza tehetjük bele a húst, a pucolt és felkarikázott répát és gyökeret, az olívabogyót és az aszalt szilvát is. Öntsük fel annyi alaplével, hogy majdnem ellepje, szórjuk meg a liszttel és keverjük össze jó alaposan. Már nincs más dolgunk, mint 150 fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük 2,5 órán keresztül. Hozzá sem kell nyúlni ez idő alatt! Az idő letelte után vegyük le róla a fedőt és még jó 30 percig süssük anélkül is, ettől remekül besűrűsödik és a teteje picit meg is pirul!
Egyszerűen fantasztikus kaja, illik hozzá a kuszkusz, a rizs is de én pl. sült karfiollal is imádom!