

Idehaza a lencsét leggyakrabban a trutymós, menza lencsefőzelékről ismerik, ezért sokan nem is szeretik! Milyen kár, pedig igazán jóféle alapanyag! Ásványi anyagokban és rostban gazdag, laktató és ha valakinek nincsenek emésztési problémái, érzékenysége, nagyon jól beilleszthető bármilyen étrendbe!
Ezt az receptet úgy állítottam össze, hogy nagyjából minden jóság belekerüljön, ami télen olcsón kapható, ugyanakkor legyen egyszerű és nagy mennyiségben elkészíthető! Kiválóan beilleszthető a személyreszabott étrendi ajánlásban található receptek közé is! 🙂 És persze, mint mindig, nem utolsó sorban elképesztően ízgazdag és finom!
Hozzávalók(5 adag):
500 g lencse (1 éjszakára beáztatva)
500 g sárgarépa
500 g zellerszár
200 g újhagyma
250 g fagyasztott, leveles spenót
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors ízlés szerint
Dresszing:
50 ml olívaolaj (extra szűz, jó minőségű)
50 ml citromlé
50 g magos mustár
Elkészítés:
A korábban beáztatott lencsét szűrd le, majd bő, sós vízben tedd oda főni. Eközben a felkarikázott hagymát és fokhagymát olajszprével befújt, kellően nagy és mély serpenyőben tedd oda párolódni, ne pirítsd le, csak párold meg míg kicsit összeesik. Ezután add hozzá az apróra felkockázott répát és zellert is, sózd, borsozd, mehet bele a babérlevél is, majd párold fedő alatt alacsony lángon míg meg nem puhul.
Míg ezek főnek elkészítheted a dresszinget. A hozzávalókat tedd egy pohárba, vagy turmixba és jó alaposan turmixold össze, míg homogén állagú nem lesz. Közben ne felejtsd el felengedni a spenótot sem! 🙂
Nagyjából egyszerre fog elkészülni a lencsével a zöldség. A puhára, de nem szét főtt lencsét szűrd és csöpögtesd le, öntsd hozzá a megpárolódott zöldségekhez, keverd bele a spenótot, majd mehet rá a dresszing és legvégül add hozzá a durvára vágott petrezselymet is. Már főzni nem kell, elég ha jól összemelegíted, rottyantod egyet! Keverd jó alaposan el, és már lehet is enni! 🙂 Önmagában is teljes értékű fogás, de nagyon illik hozzá a buggyantott tojás, a sült lazac és bármilyen más halféle is!