

Minap sikerült végre eljussak a Dobrumbába, ahol épp volt az étlapon valami egészen hasonló céklakrémleves, és mivel a héten épp egy vacsorát tartottam kis barátaimnak, remekül jött inspirációnak az ő levesük. Akik kósotolták mindkettőt, elmondásuk szerint az én változatom legalább 1 nagyságrenddel jobb, de lehet csak elfogultak! 🙂
Mindenesetre bizton állíthatom, hogy zseniális, könnyed, mondhatni tavaszi leves!
Hozzávalók (6-8 személyre):
500 g cékla (sütőben, fóliába tekerve kb 1 óra alatt megsütve)
1 fej vöröshagyma
150 g sárgarépa
kb 1 – 1.5 l zöldségalaplé (vagy víz)
3-4 dl narancsél (100 %-os)
1 tk rómaikömény
1 narancs reszelt héja
10 g olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát és a répát pucold és darabold fel, nem kel különösen kisebb darabokra aprítani, és tedd oda az olajon párolódni. Mikor már üvegesre párolódott, add hozzá a felkockázott céklát, add hozzá a fűszereket, sózd és borsozd, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd jó alaposan turmixold össze. Közben adagold hozzá a narancslevet, annyi kell bele, hogy kellemesen édes-savanykás ízvilága legyen, de ne domináljon túlságosan a narancs. Ha túl sűrűnek találod, akkor adhatsz még hozzá alaplevet!
Langyosan, jóminőségű görög joghurttal, pirított tökmaggal és friss korianderrel tálaltam!