

Mindenki ismeri a sárgaborsót, ami egy sajnos méltatlanul alulértékelt alapanyag, vélhetően mindenkinek a menzákon szerzett tapasztalatai miatt. Pedig kurva jó cucc, magas rost tartalom, alacsony szénhidrát tartalom, magas ásványi anyag és vitamin koncentráció… és ami nem mellékes 200 Ft körül van fél kiló 🙂
A recept inspirációját a streetkitchen adta, pár apróságot változtattam meg benne, picit egyszerűsítettem és hozzá igazítottam az én ízlésemhez!
Nagyon hasonlóan készült, mint a csicseriborsófőzelék receptem!
Hozzávalók (5 adag):
500 g sárgaborsó (1 éjszakára beáztatva)
200 g (1 közepes fej) vöröshagyma, apróra darabolva
2 gerezd fokhagyma
1 tk rómaikömény
1 tk őrölt koriandermag
1 tk pirospaprika
1 tk chilli
2-3 ek almaecet
1 csokor friss koriander
1 kis ek olívaolaj (10 g)
víz
só, bors
Elkészítés:
A hagymát tedd oda dinsztelődni, karamelizálódni az olajon, mikor már szépen megbarnult add hozzá a fűszereket, és a fokhagymát, kicsit pirítsd össze, hogy oldódjon a színe, íze, majd mehet bele a sárgaborsó és annyi víz, ami éppen ellepi. Alacsony tűzön, lefedve főzd puhára. Ha megfőtt, szedd ki egy pohárba a levének nagy részét, és a borsó kb 1/4-ét, add hozzá az ecetet és jó alaposan turmixold össze. Ezzel sűrítsd a főzeléket, innentől már csak egy rottyanás kell neki és kész is van! Én személy szerint bármilyen húshoz el tudom képzelni köretként! 🙂 vagy mártogatósnak, vagy bárhogy is!