

Ezt a receptet Jamie Oliver receptje inspirálta! Nagyon szeretem a munkásságát, a kajáit, elég közel áll a főzési stílusa az enyémhez. Csapjunk össze valamit gyorsan, lehetőség szerint egyszerűen! 🙂
Ezzel a recepttel sincs másként, viszonylag sok hozzávaló kell, elsősorban fűszerek tekintetében, amit olykor nehéz beszerezni, de pl. ha Pesten élsz a Wesselényi 36-ban levő Szép Kis India boltban mindent megtalálsz, ami ehhez kellhet!
Hozzávalók (4-5 adag):
1000 g afrikai harcsa filé (lidl)
300 g vöröshagyma
300 g paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 kb 5 cm-es gyömbér
300 ml light kókusztejszín, vagy kókusztej
20 g kókuszzsír
1 tk kardamommag
2 tk barna mustármag
2 tk köménymag
1 tk görögszénamag
1-1 tk kurkuma ( a halhoz és a mártáshoz)
2 db lime leve
3 tk chilli pehely
1 nagy marék friss koriander
2 tk tamarind paszta (mag nélküli)
só, bors
Elkészítés:
A halat 2-3 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, sózzuk, belefacsarjuk a 2 lime levét, hozzáadunk 1 teáskanál kurkumát, összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük marinálódni, míg a szósz elkészül.
A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, gyömbért, kevés sóval, míg össze nem esik és kicsit meg is barnul. Közben a fűszereket egy serpenyőben magas hőfokon kissé megpirítjuk és egy mozsárban porrá őröljük (használhatunk eleve őrölt fűszereket is, de azokat ne pirítsuk, így egy picit kevésbé lesz intenzív az illatuk). Kockázzuk fel a paradicsomot (legjobb egyébként, ha koktélparadicsomot használunk, friss, zamatosabb lesz az íze a mártásnak és jól mutatnak benne a paradicsom darabok is), adjuk a hagymához, mehetnek bele a fűszerek is, öntsük fel 300 ml kókusztejjel és kb 1 dl vízzal. Alacsony hőfokon, fedő nélkül pároljuk kb 30-40 percig (ha közben nagyon besűrűsödne, pótoljuk a levét), míg a paradicsom szétesik. Ha sűrűbb szószt szeretnénk, akkor a szósz kb felét turmixoljuk le külön, majd adjuk hozzá ismét a maradékhoz. Így épp eléggé lesz darabos, de ugyanakkor sűrű is a szósz. Keverjük bele a tamarind pasztát és mehet a mártásba a hal is, úgy ahogy van az egész tállal, levestül, mindenestül. Innentől kezdve már csak 10 percnyi rotyogtatás kell nagy lángon és kész is vagyunk! A legvégén adjunk hozzá egy nagy marék frissen vágott koriandert!
Főtt basmati risszel nagyon kiváló, de pl. párolt zöldbab is illik hozzá!