A zeller rendkívül megosztó zöldség, pedig méltalanul mellőzzük az étrendünkből! Sajátos, kifejezetten erős íze miatt sokan nem szeretik, pedig megfelelően elkészítve igazán ízletes, kifejezetten izgalmas ízvilágú dolgokat kaphatunk! Ez a leves is remek példa rá, és ráadásul elképesztően egyszerű is elkészíteni!
Hozzávalók (3-4 adag):
600 g Zellergumó
4 dl Húsleves alaplé
kb 4 dl víz
25 g vaj (tisztított vaj)
20 g kókuszolaj (a zeller sütéséhez)
Kevsés szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
só, bors
Elkészítés:
Azzal kezdjük, hogy a zellert megpucoljuk, felkockázzuk alaposan beleforgatjuk a felolvasztott kókuszolajba, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben 230-250 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben elkészíthetjük a leves alapját is. A felszeletelt újhagymát és a fokhagymát megdínszteljük a vajon, ez kb annyi idő, míg a zeller megsül. A sült zellert is hozzá adjuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval és felöntjük az alaplével. Kicsit forraljuk, úgy 10 percig, majd levesszük a tűzről és alaposan összeturmixoljuk, ha szükséges vízzel higíthatjuk, ehhez elég kb 4 dl. Visszatesszük a tűzre, még egyszer átforraljuk, után sózzuk, ha kell, és már ehetjük is! Remekül illik hozzá a medvehagyma pesto!