

Pár hete voltam Szekszárdon egy kis borkóstoló túrán, ott volt szerencsém enni hasonlóan finom gomba-krémlevest, már akkor megfogalmazódott bennem, hogy ez tuti el fogom készíteni. Illatos, krémes, egyszerűen isteni! 🙂
Hozzávalók (4 adag):
500 g vargánya (én most fagyasztottat használtam)
Opcionális:
400 g csiperke, melyet kevés és vajjal olívával sütőben 200 fokon megpirítunk
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma (50 g)
20 g olíva olaj
20 g vaj
50 ml 30 % habtejszín (kiváltható mondjuk kókuszzsírból készített zsírtejjel is, de akkor annak megfeleően módosulnak a makrók)
kb 500 ml zöldség alaplé
kakukfű, petrezselyem
20 g cukor vagy méz (karamell készítéséhez, de ezt kiválthatjuk pl. monin ligh karamell sziruppal is, és akkor nem lesz olyan magas a ch érték)
só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát a felolvasztott vajon és az olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a kakukfüvet és a petrezselymet, valamint a vargányát és alacsony tűzön puhára pároljuk. Felöntjük az alaplével, ill. a tejszínnel, annyi alaplevet használjunk, amitől kellemes lesz a sűrűsége, nem túl híg, nem túl sűrű… nagyjából annyi víz kell, hogy kétszeresen ellepje a gombát. Kicsit forraljuk, hogy az ízek össze érjenek, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Eközben egy másik edéjben karamelizáljuk a cukrot, kis vízzel felöntjük és a leveshez adjuk, igazán finom, édeskés, pikáns ízt ad neki!
Én pirított zöldfűszeres csiperkével és NoCarb Cipóval tálaltam, egyszerűen fenomenális kaja!