

Minap láttam Jamie Oliver instagramján egy ehhez nagyon hasonló receptet. Illetve a receptről egy fotót az új könyvéből. Egyből kedvet kaptam hozzá, mert mostanság picit ráfüggtem a hüvelyesekre! 🙂 Ha nincs semmilyen emésztési problémád, bélpanaszod, a hüvelyesek rendkívül jó választást jelenthetnek! Magas a vízben oldódó rosttartalmuk, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok és a glikémiás indexük is alacsony! Nem utolsó sorban pedig isteni finom kajákat lehet belőlük, nagyon egyszerűen készíteni!
Hozzávalók (2 adag):
100 g vöröshagyma (1 kis fej)
500 g fagyasztott vargányás gomba keverék (friss gombából tuti finomabb, de most nekem ez volt itthon)
2 fehérbab konzerv (500 g)
4 gerezd fokhagyma
10 g kókuszolaj
50 ml 10%-os tejszín (rizstejszín is remek)
10 g tápióka keményítő (vagy rizsliszt)
2 ek fehérborecet
só, bors, friss rozmaring, babérlevél
Elkészítés:
Egy serpenyőt a kókuszzsírral előmelegítünk közepesen magas hőfokra. Kicsit lekapatjuk a vékony szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, egy babérlevelet és egy rozmaring szárat, majd rögtön mehet bele a gomba (egyelőre ne sózzuk). Amikor a gomba is megpirult, összeesett, hozzá adjuk a babot, levével együtt, mehet bele az ecet is, és ugyan így, magas lángon forraljuk, míg a leve be nem sűrűsödik, ekkor sózzuk és borsozzuk! Legvégül a tejszínnel és kevés vízzel elkevert keményítővel behabarjuk. Picit hagyjuk még rotyogni és készen is vagyunk!
Bármilyen domináns ízű hús illik hozzá, én most egy remek darab steaket készítettem mellé! Egyszerű, nagyszerű és piszok gyorsan elkészíthető!
A steaket Lidlben vettem, ír rumpsteak. Oldalanként 2-2 percig sütöttem, nem tettem rá csak sót, borsot és egy pici vajat! 🙂