

Nagyon oda vagyok a közel-keleti konyháért, aki követi a receptjeim talán erre már rá is jött! Ez a recept egy mondhatni klasszikus újragondolása, amit Tel-Aviv-ban kb mindehol lehet kapni! Nem annyira makro barát, ellenben ez a változat zsír szegény. Annak aki szigorúan követi a napi makroit nem feltétlen ajánlott, mivel nehezebben rögzíthető a pontos bevitel! 🙂 De ezzel nincs is semmi baj! Legyünk életszerűek! Elkészíteni elég pepecs, de remek páros hétvégi program, és az íze kárpótol mindenért!
Hozzávalók (10-12 gombóc):
500 g fitnesz darált marhahús (FitMarket)
300 g teljeskiörlésű durumliszt
750 g cékla
100 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db erőleves kocka
1 db sűrített paradicsom konzerv
2-3 tk kakukfű
1-2 tk rómaikömény
csipet fahéj
2 tk pirospaprika (chili)
1 citrom héja és leve
1 – 1.5 l víz
só, bors
Elkészítés:
A céklát alufóliában 175 fokon süsd meg, közben lehet pepecselni a gombócokkal! Dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a húst, sózd-borozd, adj hozzá kis fajéjat, római köményt és kakukfüvet, és egy kis pirospaprikát. párold készre. Eközben elkészítheted a tésztát. Nagyon egyszerű, a liszthez adj egy csipet sót és annyi vizet, amit felvesz, hogy jó állagú, nem ragadós tésztát kapj (kb 1-1,5 dl), pihentesd bő 20 percig, ez alatt elkészül a cékla is kb.
Ha a cékla kész, hagyd hülni, pucold meg, majd kockázd fel kb 3 cm-es darabokra, tedd félre a felét, a másik felét pedig kezd el főzni, a marhahús leves kockákkal dúsított vízben. (annyi vizet használj, ami jól ellepi a céklát). Elég csak felforralni, majd kezdheted a gombócok gyártását. kb. 40 g tészta és 40 g hús kell egy gombózhoz.
A tésztát lapogasd kerek formájúra, a hüvelyk ujjad és mutató újjad segítségével formálj lyukat, ebbe tudod helyezni a tésztát, kis félgömb alakú mélyedést készítve benne, ide tudod betölteni a húst. A kimaradó tészta szélét benedvesítve tudod jó alaposan össze tapasztani, majd kapásból mehet a céklás alaplébe.
A gombócoknak kb 20-30 perc fődögélés kell. Akkor jók, ha kemény, kenyér szerű az állaguk. Ezután szedd ki őket, majd az alaplevet jó alaposan turmixold össze, ízesítsd, higítsd utánna, ha kell, add hozzá a citrom héjat és levet, majd tedd vissza a gmbócokat és a félretett cékla darabokat is, már csak 1 kis rottyantás kell és kész is vagy!
Rizzse, pitával isteni!