

Minap bóklásztam a Lidl-ben (gyakorta megesik) és ráakadtam némi akciós birkacombra. Nem is kellett több, már jó régen ki szerettem volna próbálni, milyen is egy fasza birkaragu! Sokan tartanak tőle, mivel könnyen lehet állat ízű a végeredmény! Nos, azt kell mondjam, ez az elkészítési mód biztos nem fog csalódást okozni! Mint már korábban is több receptemnél, most is a nagy kedvencem használtam, az öntött vas lábost!
Hozzávalók:
Birka ragu (4 adag):
1 kg birkacomb
150 g hagyma (1 fej)
500 g paradicsom
300 g sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
15 g kókuszolaj
1-2 babér levél
1 ek pirospaprika
15 g liszt (bármilyen jó hozzá, akár rizsliszt is vagy zabliszt is)
kakukkfű, rozmaring
só, bors
kb 3 dl alaplé
Zöldborsópüré(5 adag):
2 db 450 g-os zsenge fagyasztott zöldborsó
150 g vöröshagyma (1 db)
30 g vaj (vagy ghi)
1 csokor menta
1 csokor petrezselyem
2 dl tej (kesutej)
só, bors
Elkészítés:
A ragu: A húst felkockázzuk, majd az öntött vas lábost használva, magas hőmérsékleten a zsíradékon jól átpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hús piruljon és ne főjjön! Ha ezzel megvagyunk, a pirospaprikával megszórjuk, oldjuk a színét, majd hozzápakolunk minden zöldséget, kb akkora darabokra vágva, mint a hús. Mehetnek bele a fűszerek, a só és a bors és az alaplé, megszórjuk a liszttel és jól összekeverjük, majd 150 fokos sütőbe tesszük és hozzá sem nyúlunk bő 4 órán keresztül! 🙂
A püré: Egy lábosban a hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a borsót, majd felöntjük egy egészen kevés alaplével, sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt megpároljuk, a legvégén hozzáadjuk a petrezselymet és a mentát, majd most már mindenféle melegítés nélkül durva darabosra turmixoljuk, passzírozzuk! Végtelenül egyszerű, de naaaagyon naaagyon finom!